Stress

Altijd een lastig onderwerp in onze 24/7 wereld. 

Wat is nu eigenlijk stress? Wanneer ervaar je stress en wanneer is dit nu slecht voor je gezondheid? Bestaat er een leven zonder stress? En zou dit gezond zijn?

Een “gezonde” dosis stress!

Wat gebeurt er nu bij stress in je lichaam?

Vergelijk je lichaam eens met een auto. Je gaat in je auto zitten, start de motor en geeft elke keer gas, echter zonder dat je de auto verplaatst of iedere keer slechts een klein stukje. Je auto staat iedere keer in de startblokken om vooruit te komen. De auto wordt nooit warm gereden. Ondanks dat je slechts weinig vooruit komt, kost het toch veel brandstof. Behalve de motor, slijt ook je uitlaatsysteem harder.

Acute stress

Bij stress staat het lichaam continu in een status van paraatheid. Het lichaam moet direct in actie kunnen komen op het gevaar dat op de loer ligt. Je moet snel kunnen vluchten. Je spieren spannen zich aan. Je spijsvertering wordt zo goed als plat gelegd (want het bloed moet naar de spieren om in actie te kunnen komen). Er wordt even geen aandacht aan je immuunsysteem gegeven, want er zijn andere functies belangrijker in een acute stress situatie.
Nu is dit in een acute toestand (als het goed is) van korte duur. Zodra het gevaar geweken is, komt je lichaam weer terug in zijn “normale” toestand. Je spieren ontspannen zich en je organen gaan weer normaal werken. Je komt weer tot rust.

Chronische stress

Bij “ongezonde” stress, blijft je lichaam in deze “acute” stresstoestand functioneren. Je bent continu in een parate vluchttoestand. Je spieren blijven aangespannen en kunnen zich niet meer ontspannen. Je organen werken niet optimaal. Je spijsvertering vindt bijvoorbeeld plaats als je lichaam in rust is. Als je lichaam niet meer kán ontspannen, kan ook je spijsvertering niet optimaal plaatsvinden. Met alle gevolgen van dien (maagzweren, diarree, obstipatie, misselijkheid etc.). Allemaal van die “vage” klachten, die je niet direct aan je stressvolle bestaan koppelt.

Zo zijn er vele symptomen die door chronische stress verergeren.

Hartkloppingen, hoge bloeddruk: je lichaam staat immers in de continue startstand.
Lage weerstand (vaak ziek zijn): als je in een acuut gevaar moet vluchten (je wordt achterna gezeten door een leeuw) heeft het weinig zin om je immuunsysteem energie te geven.
Dit gebeurt dus ook zo bij de chronische ongezonde vorm van stress. Je bent sneller en vaker ziek.

Bij stress gaat de energie vooral naar een snellere hartslag, meer zuurstof naar het spierweefsel, snellere ademhaling, sommige zintuigen (instinctieve) staan op scherp (je hoort en ziet bijvoorbeeld beter).

Je kunt je dus voorstellen, dat een continue stress (staat van paraatheid), dus niet goed is voor je gezondheid. In deze stressperiode(s) wordt er minder energie gestopt in je organen van je spijsvertering, je immuunsysteem en dit heeft gevolgen.