Leefomgeving

Niet alles is te veranderen in je leven. Je leefomgeving is daar één van. Echter op sommige factoren kun je wel degelijk invloed uitoefenen. Andere zal je moeten leren accepteren en goed als mogelijk mee om leren gaan.

Sociale contacten

Jouw sociale contacten zijn een keuze van jezelf. Hoewel het vaak lastig is om NEE tegen mensen te zeggen, kun je jezelf afvragen of je energie wilt stoppen in contacten waar je zelf geen energie van krijgt of die je alleen maar energie kosten. Hierin kun je wel degelijk keuzes maken, ook al klinkt het op deze manier wellicht egoïstisch.

Relatie

Dit geldt ook voor je relatie, echter wordt dit vaak alweer een lastiger verhaal. Zeker als je al langer bij elkaar bent of er zijn kinderen bij betrokken.

Werksituatie

Ook je werksituatie is een onderdeel van je leefomgeving die veel invloed kan hebben op je gezondheid. Hoe vaak wordt gedacht dat je niet naar een andere werkgever kan overstappen onder de financiële druk die er is? Er zijn altijd mogelijkheden. Waar een wil is, is een weg. Dit zal veel energie kosten, maar uiteindelijk ook veel energie geven.

Invulling

Je leefomgeving wordt ook mede bepaald door de invulling die je aan je leven geeft. Leef je in een uitkeringssituatie, probeer je leven een zinvolle invulling te geven. Er is niets zo ongezond als een doelloos bestaan, zonder perspectief. Volg een opleiding. Stel een (sport) doel.
Verandering hierin aanbrengen kost veel tijd en energie, maar geeft uiteindelijk ook een leuker en gezonder leven.

Op de hiervoor genoemde factoren kun je zelf in meer of mindere mate invloed uitoefenen.

Omgevingslucht

Woon je midden in de stad, met veel uitlaatgassen of juist dichtbij een industriegebied met allerlei uitstoot van afvalstoffen? Je kunt natuurlijk verhuizen, maar dit is vaak door andere factoren niet mogelijk.  Ook intensieve veeteelt & -landbouw beïnvloeden de lucht. Dus in een landelijke omgeving wonen is niet per definitie gezond(er).

UMTS

Hetzelfde geldt voor UMTS masten. Staan ze bij je woonomgeving in de buurt? Heb je er last van? Het verplaatsen van zo’n mast is niet mogelijk. Ook dan is verhuizen een eventuele optie. Ook zijn er wel weer mogelijkheden om meer te aarden. Hiervoor zijn producten in de handel, maar ook iedere dag even met je blote voeten op de aarde staan (15 minuten) wil al helpen.

Waar je zelf nog wel invloed op uit kan oefenen is het gebruik van allerlei middelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verdelgingsmiddelen die je in de tuin gebruikt. Dit komt terecht in ons milieu en via (drink)water of via ons fruit en groente uiteindelijk ook weer bij onszelf terecht.
Datzelfde geldt ook voor allerlei schadelijke schoonmaakmiddelen die we via het riool in ons milieu brengen.

Verkeer

Verder kun je zelf het gebruik van de auto of de bromfiets beperken, De uitstoot van uitlaatgassen wordt hierdoor verminderd en tegelijkertijd heb je zelf ook beweging. 

En denk niet: één auto meer of minder zal geen verschil maken. Alle kleine beetjes helpen.