Hooikoorts (allergische rhinitis)

Begin april komt een 45 jarige vrouw bij de dokter. Ze heeft als ze buiten fietst erg veel last van tranende ogen. Ze moet steeds niezen en ze is wat minder vitaal. Haar ogen zijn ook rood doorlopen dan. Ze krijgt ook wat minder lucht heeft ze het idee. Het lijkt een beetje op een verkoudheid vindt ze, maar het voelt anders.

Anatomie / Fysiologie

Er komt een vreemde stof ons organisme binnen via de slijmvliezen. Dit komt in aanraking met specifieke antilichamen. Het beschadigt cellen en uit deze beschadigde cellen komt histamine vrij. Histamine zit altijd in ons lichaam en geeft een normale reactie om infecties tegen te gaan. Tijdens het hooikoortsseizoen komt te veel histamine vrij. De lichaamscellen komen herhaaldelijk in contact met de vreemde stof.

Hooikoorts is vaak erfelijk en is één van de meest voorkomende allergieën. Het woord allergie bestaat uit de 2 Griekse woorden allos (=anders) en argon  (= werken). Het lichaam reageert anders op “normale” stoffen.

Het slijmvlies in de neus en de omgeving van de neus is overgevoelig . Mensen hebben vaak ook bronchiale astma en zijn overgevoelig voor andere stoffen. Door de overgevoeligheid ontstaan ontstekingen aan het slijmvlies.

Oorzaak

In bepaalde seizoenen en in verschillende omgevingen zijn er grotere hoeveelheden pollen (stuifmeel) in de lucht. Dit seizoen breidt zich steeds verder uit. Ons klimaat verandert, vochtiger en warmer, en dat heeft effect op het hooikoortsseizoen.
Bij sommige mensen reageert het lichaam niet normaal op deze stoffen. 

Symptomen

De hooikoorts veroorzaakt niezen, een lopende en verstopte neus. Vaak tranende, jeukende en rode ogen. Hoofdpijn, een rauw voelende keel. Vaak is er angst dat er niet voldoende lucht te krijgen. Sommige mensen hebben ook last van opvliegers of een toenemende mate van lichamelijke matheid. Verschillende weefsels vertonen zwellingen. Ook kan men door de allergie slecht slapen en concentratieproblemen krijgen.
Het seizoen verschilt van soort tot soort en van regio tot regio.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door krasjes in de huid te maken en de verschillende stoffen aan de huid bloot te stellen. Ook kunnen de stoffen in de huid worden gespoten.
De persoon moet het contact met de desbetreffende stof waaronder de symptomen optreden, proberen te vermijden.
Het slijm uit de neus kan worden gecontroleerd op eosinofielen (= witte bloedcel die bij allergische reacties wordt geproduceerd).

Behandeling

Regulier

Conventionele hooikoortsmedicatie zoals antihistaminica en decongestivum (neusspray / – druppels). Indien dit niet werkt kan cortisol (oraal of via injectie) worden voorgeschreven. Corticosteroïden hebben wel de nodige bijwerkingen.
Ook oogdruppels worden voorgeschreven.

Desensibilisatie: de betreffende stuifmeel wordt in steeds hogere wordende dosis ingespoten in de huid tot de persoon er ongevoelig voor is. Dit moet dan wel ieder hooikoortsseizoen opnieuw worden gedaan.

Allergie immunotherapie via injecties of in smelttabletvorm. Behandeling kan 3 tot 5 jaar duren.

Indruppelen zodat het neusslijmvlies slinkt.
Kalkpreparaten toedienen.

Natuurgeneeskundig

Omdat het immuunsysteem overdreven reageert op ongevaarlijke stoffen, is het verstandig om dit systeem te verbeteren. Irriterende stoffen moeten zo veel mogelijk worden vermeden. Dit kan worden getest via bijvoorbeeld de polsdiagnostiek. Op gluten, suikers, zuivelproducten, chocolade, tarwe vinden vaak irriterende reacties van de darmwand plaats. De darmwand raakt het minst geïrriteerd door niet bewerkte, biologische voeding.
Vooral rood en paars fruit en groenten hebben een anti histamine werking. Quercetine is de werkzame stof die overigens ook in uien, knoflook, broccoli, bloemkool en groene thee zit.

Ook honing, maar dan wel de rauwe zuivere direct van de imker bij je uit de buurt kan goed werken, omdat deze de pollen kunnen bevatten waar je allergisch voor bent. Begin hier dan wel ver voor het seizoen begint mee.

In sommige voeding en dranken zit juist veel histamine en die moet je zo veel mogelijk vermijden. Voorbeelden daarvan zijn alcohol, maar ook chocolade, schaaldieren en schelpdieren.

Paardenmelk (capsules) heeft ook een positieve werking tegen hooikoortsklachten.

Homeopathie

Euphrasiatinctuur: 3 á 4 druppels in afgekoeld water en als oogbadje gebruiken.
Luffanil druppels / -tabletten: de druppels een maand voor het hooikoortsseizoen begint, 2x per dag 10 druppels. De tabletten gebruiken bij een acute aanval en eveneens 2x per dag 1 tablet innemen.
Sabadilla D12: 2x per dag 1 dosis.

Voeding

Sommige groenten en fruit kunnen een reactie opwekken omdat ze zelf ook op stuifmeelkorrels lijkende stoffen bevatten. Kruisactiviteit.

Er wordt wel aangegeven dat melkproducten de astmatische reactie vergroten.
Bij een astmatische reactie kan koffie meer lucht geven.

Voedingssupplementen / orthomoleculair

Vitamine C, 600 mg per dag het hele jaar door en in tijdens het hooikoortsseizoen 4x 600 mg per dag.
Ribes Nigrum heeft een anti-histamine werking en er dient 3x daags 500 mg te worden ingenomen.
MSM, een organische zwavel beschermt de slijmvliezen en 1x per dag neem je hier 3000 mg van in.
Van spirulina dient eveneens 1x per dag 750 mg. te worden ingenomen.

Traditionele Chinese Geneeswijze

Elektro acupunctuur, auriculo (ooracupunctuur) en ook lichaamsacupunctuur hebben een zeer gunstige invloed op hooikoortssymptomen.
Acupressuur eveneens.
Begin de therapie een aantal weken voordat het hooikoortsseizoen begint.

Kruiden

Van echinacea, hyssop, ogentroost en vlierbloesem een mengsel maken met ieder een gelijk deel. Van 1 theelepel in een kopje een aftreksel maken en dit 3x per dag drinken.

Een oogbadje nemen van een afgekoeld aftreksel van kamille en ogentroost.

Overige

Sanoconcept. Een combinatie van oor acupunctuur en het innemen van homeopathische druppels.

Medical taping concept. Door een bepaalde manier van tapen met rekbare tape kunnen de symptomen van benauwdheid worden verlicht bij hooikoorts.

 

Preventie

Probeer (tijdelijk) naar een andere omgeving te gaan, bij voorkeur naar de zee. Op het platteland komen meer pollen voor dan in de stad of aan zee. Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van de stuifmeelstof waar je allergisch voor bent.
Als je buiten wilt sporten, dan het liefst vroeg in de ochtend of direct na een regenbui. Draag een zonnebril buiten.

Op www.hooikoortsradar.nl kun je lezen hoe extreem de hooikoortsbelasting is.

Hou de stoffen zo veel mogelijk buiten je huis. Neem horren voor je ramen. Laat je wasgoed niet buiten drogen. Zorg voor een hoge vochtigheid (40 – 60%) in huis zodat je slijmvliezen minder geïrriteerd raken. Is er buiten veel wind, hou dan je ramen en deuren gesloten.

Zit je in de auto? Raampje dicht. Ook de blowers dicht houden.