Oorpijn

Er komt een 54 jarige vrouw bij de dokter. Ze heeft sinds een maand af en toe een raar gevoel in het linker gedeelte van haar lichaam. Net alsof links niet mee komt met rechts. Het voelt een beetje doof aan in zowel de heup als de schouder. Dit gevoel is er een aantal keren per dag, niet constant aanwezig. Wel merkte ze met de extreme koude op de fiets, dat het toen ook ontstond en het gevoel er was alsof het oor hier in mee speelt.
Nu een week later heeft mevrouw pijn in het oor. Zowel de oorschelp als de gehoorgang is pijnlijk. Het lijkt ook alsof het oor een beetje rood is. Het gehoor aan de linkerzijde is op dit moment ook minder en er is een ruis in het oor. 
Omdat mevrouw als kind ook vaak oorontstekingen heeft gehad en haar moeder ook veelvuldig en uiteindelijk doof werd, toch even voor de zekerheid laten checken.
Vorige week was mevrouw ook een beetje verkouden. Een vast zittende hoest.

Anatomie / Fysiologie

Het oor is verdelen in 3 delen: het uitwendige oor, het middenoor en het inwendige oor. Uitwendig is de oorschelp en de zichtbare uitwendige gehoorgang (een week en een benig deel). Het trommelvlies is de scheiding naar het middenoor en is tevens de afsluiting van dit middenoor. In het middenoor zitten holtes: de trommelholte, de holte in het mastoïd (rotsbeen) en de buis van Eustachius. Het mastoïd bevindt zich direct achter de oorschelp en bevat met lucht gevulde ruimten.
In het oor bevindt zich oorsmeer. Dit smeer heeft een beschermende functie tegen vocht en tegen uitdroging. Ook vangt het stoffen op die er niet thuis horen. Verder weert het bacteriën en schimmels af.
Het middenoor is via de buis van Eustachius verbonden met de neus-keelholte.
Verder bevinden zich in het middenoor de gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Zij brengen de trillingen van het trommelvlies naar het ovale venster.
Het ovale venster is vervolgens weer de scheiding naar het binnenoor. Dit binnenoor bestaat uit het slakkenhuis (verantwoordelijk voor het gehoor) en de halfcirkelvormige kanalen verantwoordelijk voor het evenwicht. Het slakkenhuis bevat ons gehoorzintuig. Trillingen worden overgebracht op vloeistof (endolymfe) en geeft dit door aan het zintuigapparaat. Ook in het evenwichtsorgaan bevindt zich een vloeistof. De stroming van deze vloeistof en prikkeling van de evenwichtssteentjes geven aan in welke stand ons hoofd staat. Beide zintuigen zijn uiterst complex in bouw en werking.

Oorzaak

Veelvuldig zwemmen met het hoofd onderwater of duiken. Het zwemwater kan besmet zijn met allerlei bacteriën. Deze dringen dan binnen via de uitwendige gehoorgang. 
Ook tonsillen kunnen de oorzaak van oorontsteking zijn. Zeker bij verkoudheden of griepverschijnselen kan het oor worden geïnfecteerd. Het dringt dan uit de neus-keelholte door naar de buis van Eustachius.
Ook diverse kinderziekten zoals roodvonk, mazelen, bof en kinkhoest kunnen een oorontsteking veroorzaken.

Meestal veroorzaakt de streptokokken de ontsteking, maar ook de staphylococcus en pneumococcus kan de ontsteking veroorzaken.

Symptomen

Over het algemeen voelt men zich ziek, koortsig. Het oor is pijnlijk en het hoofd voelt vol. Er wordt druk gevoeld in het oor. Verder een stekende, kloppende pijn. Hardhorendheid aan die zijde komt ook voor.

Diagnose

Via de otoscoop is te zien dat het trommelvlies rood en uitpuilt. Het is belangrijk om te weten of het gaat om een uitwendige oorontsteking (otitis externa) of een middenoorontsteking (otitis media) of beide. Bij een uitwendige oorontsteking is de oorschelp dik en pijnlijk en voelt gespannen aan. Ook kan het kraakbeen ontsteken (perichondritis).

 

 

Behandeling

Regulier

Bij een uitwendige ontsteking moet de gehoorgang goed worden schoongemaakt en kunnen zalfverbanden worden gebruikt. Kiemdodende middelen voor het behandelen van eventuele aanwezig zijnde puistjes. Antibiotische druppels kunnen worden voorgeschreven.

Bij een middenoor ontsteking kan antibiotica, penicilline of sulfonamiden worden voorgeschreven. Dit werkt pijnstillend en moet de infectie tegengaan. Ook kan de dokter het trommelvlies doorprikken om de druk te verlagen. Bij een middenoorontsteking is het belangrijk om rust te houden en het oor warm te houden.

Zijn de klachten ontstaan door een ophoping van oorsmeer en is er niets ontstoken, dan kunnen oorspoelingen de oorproppen verwijderen. De proppen moeten eerst met een olieachtige stof of glycerine week worden gemaakt, alvorens het oor kan worden uitgespoeld.

Natuurgeneeskundig

Oor kaarsen-therapie kan afdoende zijn bij de symptomen van een prop in het oor (vol gevoel in het hoofd), oorsuizingen, doofheid, verwaarloosde verkoudheid, voorhoofdsholte- en kaakholte-ontstekingen. Mag niet gebruikt worden bij een oorontsteking of bij een gaatje in het trommelvlies, omdat de warmte de ontsteking zou kunnen verergeren of uitbreiden. De oor kaarsen therapie is een prima vervanging voor het uitspuiten van de oren.

Neem rust en verwarm het oor (kruikje of kersenpit).

Gebruik een watje in olie gedoopt en stop dit in de aangedane gehoorgang. Eventueel een druppeltje teatree olie toevoegen om het te ontsmetten.

Aromatherapie

Een paar druppels lavendel olie op een watje en tegen het oor houden. Het verzacht de pijn en  zorgt voor vermindering van de roodheid.
Masseren (voorzichtig) van  het oor en eromheen met verdunde lavendelolie.

Traditionele Chinese Geneeswijze

Elektroacupunctuur: G7, Kri9 en strijken met middelmatige stroomsterkte tussen Di1 – 5.

Lichaamsacupunctuur: Ni3, DM25, Bl2

Kruiden

Canadese geelwortel, echinacea, echte kamille & guldenroede mengen en 1 theelepel hiervan 10 minuten laten koken (1 kop water). Dit 3x per dag drinken om roodheid en infectie te verminderen.

Een paardruppels verwarmde knoflookolie ne koningskaarsolie op een watje en in het begin van de gehoorgang stoppen.

Overige kruiden te gebruiken bij oorpijn: anijs, huislook, vlier, klein hoefblad, knoflook, duizendblad, smalle weegbree, viooltje.

Homeopathie

Aconitum bij acute oorpijn na kou en wind. 2 à 3 dagen 3x per dag een dosis D12.
Belladonna bij kloppende pijn en een rood en warm oor gepaard gaande met koorts. 2 à 3 dagen 3x per dag een dosis D12.
Chamomilla oorpijn door het doorkomen van de tandjes bij kinderen. 2 à 3 dagen 3x per dag een dosis D12.
Ferrum Phosphoricum bij beginnende oorpijn. Eén dosis om de 3 uur.
Hepar Sulfuris bij pus in het oor en stekende pijn. ’s Nachts meer pijn. 2 à 3 dagen 3x per dag een dosis D12.
Kalium muriaticum bij een verstopt oor en minder horen. 5 dagen 3x per dag een dosis D6.
Pulsatilla bij drukpijn binnenzijde van het oor en verergering bij warmte en ’s nachts. Gelige, dikke afscheiding. 2 à 3 dagen 3x per dag een dosis D12.
Silicea bij pijn en zwelling rond het oor met groene of gele afscheiding. Moeheid, zwakheid en rillerig. 2 à 3 dagen 3x per dag een dosis D12.

Preventie

Bij mensen die veel zwemmen niet te lang in het water blijven en zeker als er veelvuldig oorklachten zijn, niet duiken. Gebruik zwemmers oor pluggen.
Tijdens infectieziekten zoals griep, verkoudheid, maar ook roodvink, mazelen, bof en kinkhoest de oren in de gaten houden. Indien er dan oorontstekingen ontstaan moet dit onmiddellijk worden behandeld ter voorkoming van het aantasten van de hersenvliezen.

De oren schoonhouden door de oren regelmatig zelf te spoelen. Wattenstokjes of andere harde voorwerpen zijn niet geschikt. Een oorkrabber of audispray gebruiken is beter. Met een wattenstokje alleen voorin het oor.
Oorsmeer heeft wel een functie. Dus veelvuldig weghalen is niet goed.

Het juist snuiten van de neus door om de beurt 1 neusgat dicht te houden en zacht te snuiten.