Slijmbeursontsteking (bursitis)

Er komt een 41 jarige man bij de dokter. Hij heeft sinds een paar maanden last van zijn schouder. De beweging van zijn arm zijwaarts omhoog is zeer beperkt en erg pijnlijk. Hij kan zo slecht zijn jas aantrekken. Hij is een paar maanden geleden van werkomgeving veranderd. Het werk is nu wel fysiek wat zwaarder geworden. Ook heeft hij als hobby wel klussen en dingen maken. Wat ook weer een zware belasting is. Ook fietst hij, maar de laatste tijd heeft hij ook daar erg veel last bij.

 

Anatomie / Fysiologie

Een slijmbeurs (bursa) is een soort zakje in een gewricht dat zorgt voor een wrijvingsloze beweging, een soort glijbaan. In dit zakje of in een kleine holte tussen de pezen en het gewricht zit smeervloeistof (slijmerig). Dit beschermen de pezen, spieren, gewrichtsbanden en de huid als er wordt bewogen en er wrijving plaatsvindt doordat ze over een bot heen gaan.
Ze zitten op veel plaatsen in het lichaam onder de pezen van veel spieren, bijvoorbeeld op de elleboog, de schouder en de knieschijf.
Een ontsteking kan acuut ontstaan, maar ook chronische vormen aannemen. Bij een ontsteking neemt de hoeveelheid vocht in de holte of het zakje toe en dit kan pijnlijk zijn, vooral als er wordt bewogen, want er is nu immers minder ruimte in het gewricht.
In de slijmbeurs kan zich eveneens na verloop van tijd kalk afzetten. Dit kan op den duur zo pijnlijk zijn, dat pijn zelfs tijdens het slapen wordt gevoeld.

Oorzaak

Een bursitis kan ontstaan na een periode van (gedwongen) rust, maar ook overbelasting kan een ontsteking veroorzaken. Ook een verwonding kan een oorzaak zijn. Een infectie, reumatoïde artritis of jicht kan eveneens een slijmbeursontsteking veroorzaken.

Symptomen

Pijn in het gewricht, gezwollen gewricht, pijn en de beweging wordt (zeer) beperkt.

Diagnose

Bij aanraking is de plek waar de slijmbeurs ontstoken is, pijnlijk. Bepaalde beweging in het gewricht is eveneens pijnlijk. Bij een zichtbare zwelling, kan een punctie worden genomen van het vocht. Dit kan eventueel de oorzaak van de ontsteking verklaren (bij jicht, infectie).
Bij een chronische slijmbeursontsteking kan een röntgenfoto de kalkafzettingen weergeven in het gewricht c.q. de slijmbeurs.

Behandeling

Regulier

Het gewricht zo veel mogelijk ontzien, rust. Onbelast bewegen is wel goed. IJscompressen op het pijnlijke gewricht. NSAID’s gedurende een periode slikken.
Ook kan de arts direct in het gewricht een plaatselijke verdoving en een corticosteroïd (hydrocortison) spuiten. Vaak moet dit na enkele maanden worden herhaald. Na de injectie moet wel een periode van rust worden genomen.
Ernstige slijmbeursontstekingen kunnen eveneens worden behandeld met prednison. Met bewegingsoefeningen nadat de pijn is weggeëbd, kan de bewegingsuitslag worden verbeterd (fysiotherapie).

Eventueel een slijmbeurs openen en het ontstekingsvocht afvoeren (punctie, draineren). Na het leegzuigen van een bursa moet rust genomen worden en is warmte goed.
Een andere optie is röntgenbestraling toepassen.
Bij hardnekkig terugkeren van de ontsteking kan de gehele slijmbeurs worden verwijderd.
Als er grote kalkafzettingen zijn ontstaan kunnen deze via een dikke naald worden weggespoeld en opgezogen.
Passende antibiotica (tegen staphylococcus aureus) bij een geïnfecteerde slijmbeurs.

Voeding

De inname van arachidonzuur moet zo veel mogelijk worden beperkt of vermeden. Dit zit in (rood) vlees. Eet meer vis of krijg door middel van visoliecapsules een bevordering van de prostaglandines type 3.

Homeopathie

Ruta, arnica, calendula

Aromatherapie

Massage met etherische olie

Voedingssupplementen / orthomoleculair

MSM 1x/dag 3000 mg. Werkt ontstekingsremmend en pijnstillend

Kurkuma 3x/dag 650 mg. Werkt ontstekingsremmend 

Omega 3 vetzuren (EPA & DHA) 3x/dag 1800 mg. gedurende 1 maand. Tegengaan van ontstekingen en zuurstofvoorziening verbeteren naar cel. Na 1 maand 3x/dag 600 mg.

Bromelaïne 3x/dag 105 mg. 30 minuten voor een maaltijd innemen.

Gember

Traditionele Chinese Geneeswijze

Acupunctuur, moxa, auriculo, cupping

 

Bewegingstherapie

Oefeningen in het water, fietsen en wandelen

Kruiden
Brandnetel (thee), gember, cayenne, tijm, aloë vera, koolblad, smeerwortel

Voeding

Oliehoudende vissoorten, bladgroenten, eiwitarm dieet. Vermijd alcohol, rood vlees en orgaanvlees. Vegetarisch eten is een aanbeveling.

Overige

Medical Taping Concept (Kinesiotaping)

Injectie met bijen gif.

Osteopathie, osteoacupunctuur

Koude kompressen

Volgens Louise L. Hay is een bursitis het verdringen van kwaadheid. Iemand willen slaan. De affirmatie die zij daarbij geeft is: Liefde ontspant en maakt alles los wat zelf niet liefde is.

Preventie

Voorkom (extreme) overbelasting op de gewrichten.
Zorg dat je lichaamsgewicht niet te zwaar je gewrichten belasten.
Voorkom te veel (rood) vlees consumptie. Eet (af en toe) vegetarisch.
Let op een goede lichaamshouding.
Wissel diverse sporten of lichaamsbeweging af, oftewel, beweeg niet te éénzijdig.