Griep (Influenza)

Er komt een vrouw van 45 jaar in december bij de dokter. Zij voelt zich rillerig, heeft koorts en pijn in de armen en benen. Ze heeft eveneens een droge hoest en haar ogen zijn rood en pijnlijk. Ze heeft dit nu al een week. Ze is moe.

Anatomie / Fysiologie

Allereerst: een virus (micro organismen) is een klein stukje DNA. Dit virus zit verpakt in een “envelop” samen met enzymen en capside (een eiwitmantel). Deze “envelop” wordt bezorgd aan een cel, het “virusadres”. De cel opent de “envelop” en leest het virus op het DNA. Het DNA  geeft aan dat het virus zo veel mogelijk gekopieerd moet worden en dit wordt klakkeloos gedaan. De cel komt overvol virussen te zitten en barst uiteindelijk open. De virussen komen vrij en gaan met de lichaamsvloeistoffen naar soortgelijke cellen.

Een virus wordt overgebracht door virusdruppels via iemand anders, bijvoorbeeld doordat iemand lucht in de omgeving of in de hand hoest, niest of de neus snuiten met de hand.
Het griepvirus komt binnen via onze slijmvliezen. De slijmvliezen zijn onze fysieke barrière van onze algemene afweer. De algemene afweer bevat afweerstoffen die dodelijk kunnen zijn voor binnengedrongen micro-organismen. Dringt een virus toch binnen dan komen de “grote eters” in actie, de weefselmacrofagen. Zij proberen binnen een paar uur de micro-organismen onschadelijk te maken.
Lukt ook dit niet dan veranderen granulocyten en monocyten (witte bloedcellen) in macrofagen om de weefselmacrofagen te helpen.
Uiteindelijk lukt het het virus toch om massaal binnen te komen. Er ontstaat koorts. De thermostaat in de hersenstam wordt door stofjes (pyrogenen) hoger gezet. Er wordt meer warmte geproduceerd dan afgegeven. De huid wordt bleek en het rillen begint. De pyrogenen worden door de witte bloedcellen actief. Pas nadat er minder pyrogenen actief zijn, daalt de temperatuur.
Het lichaam wil vervolgens warmte afgeven. Het voelt warm aan, is rood en zweterig. De hartslag is versneld. Nog altijd is niet het virus onder controle en de specifieke afweer gaat het overnemen.

De specifieke afweer heeft zeker 4 dagen nodig om voldoende op gang te komen. De lymfatische organen hebben lymfocyten die passen op de antigenen van de micro-organismen. Deze B-lymfocyten worden in snel tempo vermenigvuldigd. Ze produceren veel antilichamen die de antigenen blokkeren. Het virus wordt uiteindelijk op deze manier uitgeroeid.

Diagnose

Omdat er op dit moment een griep epidemie heerst, is het zeer waarschijnlijk dat mevrouw is geïnfecteerd. De huisarts vraagt of ze koorts heeft en of ze in aanraking is geweest met andere personen die griep hebben. Hij voelt de pols en deze is sneller dan normaal. Hij vraagt eveneens na of ze wellicht nog andere klachten heeft zoals weinig eetlust, misselijkheid, buikpijn, diarree.
Hij blijft bij de diagnose: griep.

Behandeling

Als behandeling stelt hij voor dat ze voldoende rust neemt en een paar dagen bedrust houdt. Ze moet grote inspanningen vermijden en vooral veel (water) drinken. Verder lichte maaltijden eten. Zodra de koorts is gezakt, mag ze na 24 – 48 daarna haar activiteiten weer langzaam hervatten.
Als ze veel last heeft van de koorts en van de pijn, kan ze paracetamol, aspirine of ibuprofen slikken. Er is geen reden om antivirale middelen voor te schrijven die het proces eventueel zouden versnellen of verdere uitbreiding voorkomen.
Wel moet ze uitkijken voor complicaties als longontsteking, hersenvliesontsteking, hartklachten of middenoorontsteking.

Andere behandelingen kunnen zijn:

Homeopathisch:

  • Influaforce (3x/dag 20 druppels);
  • Echinaforce (5x/dag 20 druppels of 2 tabletten).
  • Borst insmeren met Menthaforce crème.
  • Aconitum C30
  • Rhus toxicodendron D12/C30
  • Bryonia D12/C30
  • Gelsemium D12/C30
  • Eupatorium Perfoliatum D12/C30
  • Arsenicum Album

Kruiden

Pepermunt, purper leverkruid en vlierbloesem. Deze kruiden mengen en het aftreksel hiervan een paar keer per dag drinken. Kruiden die eventueel kunnen worden toegevoegd zijn echinacea (bij aanhoudende symptomen), ijzerhand (bij neerslachtigheid), knolzijde plant (hoesten) en salie (keelpijn).

Aromatherapie

Benzoë, lavendel en rozemarijn in een goede basisolie verdunnen en op de borst smeren. Eucalyptus / teatree in een stoombad toevoegen.

Overige

Versgeperste vruchtensappen, rust. Vermijden van grote menigten tijdens de epidemie. Eet volwaardige, natuurlijke voeding.

Preventie

Regulier vaccineert (op basis van de voorspelling van de griepstam van het voorgaande seizoen) men mensen met weinig weerstand; ouderen en chronisch zieken.

Antivirale middelen zoals amantadine (type A griepvirus) heeft wel veel bijwerkingen. Oseltamivir en Zanamivir (type A en B griepvirus) hebben minder bijwerkingen.

Warme kleding, bij voorkeur niet synthetisch. Vooral warme voeten zijn belangrijk.

Voldoende beweging in de frisse buitenlucht. 
Geestelijke en lichamelijk inspanning in balans.
Voorkom oververmoeidheid. Ontspanning, rust en slaap zijn belangrijk.
Toch koud en nat geworden, neem een heet bad of een hete douche of een heet voetenbad en trek droge kleding aan.
Leer door je neus ademen.
Voorkom te veel negatieve stress.

Echinaforce 2x/dag 20 druppels of 2 tabletten.
Urticalcin (3x/dag 5 tabletten), verbetert de opname van mineralen, hetgeen belangrijk is voor de weerstand.

Vitamine E. Knoflook.